LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski spune că FIFA i-a blocat discursul înaintea finalei CM din Qatar, dar mesajul său a fost distribuit pe rețelele de socializare

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski spune că FIFA i-a blocat discursul înaintea finalei CM din Qatar, dar mesajul său a fost distribuit pe rețelele de socializare

Este a 299-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean a spus că a avut pregătit un discurs pentru meciul din finala Cupei Mondiale din Qatar însă FIFA nu a fost de acord să fie difuzat înaintea partidei.

Volodimir Zelenski, captura video

UPDATE 05:45 Iranul afirmă că nu are nevoie de nicio ''permisiune'' pentru dezvoltarea relaţiilor sale cu Rusia

Iranul a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că nu are nevoie de "permisiunea" nimănui pentru a dezvolta relaţii cu Rusia, după ce Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "parteneriatul militar la scară largă" dintre Teheran şi Moscova, notează AFP.

"Republica Islamică Iran, în conformitate cu interesele sale naţionale (...), acţionează independent pentru a-şi reglementa relaţiile externe şi nu solicită permisiunea nimănui", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali acuză Rusia că foloseşte drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri în Ucraina. Iranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar a asigurat că aceste livrări au avut loc înainte de ofensiva din Ucraina, fără a scăpa, totuşi, de o serie de sancţiuni occidentale.

Pe 9 decembrie, Casa Albă a tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la un "parteneriat militar la scară largă" din ce în ce mai adâncit între Teheran şi Moscova, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a declarat că, în schimbul livrărilor de drone, Rusia "oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent", ceea ce "le transformă relaţia într-un parteneriat complet de apărare". O evoluţie "dăunătoare" pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi "comunitatea internaţională", potrivit Washingtonului.

UPDATE 02:00 Zelenski spune că FIFA i-a blocat discursul înaintea finalei CM din Qatar

Președintele ucrainean a spus că a avut pregătit un discurs pentru meciul din finala Cupei Mondiale din Qatar însă FIFA nu a fost de acord să fie difuzat înaintea partidei. El afirmă că totuși cuvintele sale au fost auzite de lume,deoarece discursul a fost distribuit pe rețelele de socializare.

“Astăzi a avut loc finala Cupei Mondiale FIFA în Qatar – o finală emoţionantă. Acesta este sensul fotbalului: toată lumea are şanse să câştige, toată lumea poate arăta că este cel mai puternic. Însă competiţia este pe terenul de joc, nu pe câmpul de luptă. Şi cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un cartonaş roşu, nu un buton roşu. Când oamenii sunt uniţi prin fotbal, oamenii sunt uniţi prin pace. De aceea am pregătit pentru astăzi un discurs special din Ucraina adresat întregii lumi. Tuturor celor care preţuiesc pacea şi viaţa.

Deşi FIFA a blocat prezentarea acestui discurs la stadion înainte de meciul final din Qatar, lumea a auzit totuşi apelul nostru.

Fotbalistii noştri au distribuit videoclipul... Iarmolenko şi întreaga naţională a Ucrainei, Şevcenko, Şovkovskyi, Modrić, Srna, Guardiola, Raţ şi mulţi, mulţi alţi jucători minunaţi. Mulţumesc tuturor! Statele partenere l-au susţinut. Mii de surse mass-media din lume l-au răspândit”, a spus Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 00:00 Londra va livra Ucrainei importante cantităţi de muniţie pentru artilerie

Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe, luni, în cursul unei reuniuni cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos în Letonia, livrarea către Ucraina a unei importante cantităţi mari de muniţie pentru artilerie, notează AFP.

În cadrul acestei întâlniri la Riga, vor fi discutate eforturile în curs destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice şi la Marea Baltică.

Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul prim-ministrului, relatează Agerpres.

El va anunţa, de asemenea, că Londra va livra "sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023", potrivit comunicatului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”